Πας σε πανηγύρια; Αν ναι, σίγουρα έχεις πετύχει τους πάγκους με τα τεράστια ταψιά σε παράταξη, γεμάτα με αυτό το υπέροχο καραμελωμένο γλύκισμα. Χαλβάς Φαρσάλων ή σαπουνέ όπως αλλιώς λέγεται, λόγω της υφής του. Τον συναντάς επίσης σε συνοικιακούς φούρνους. Εγώ πάλι, θυμάμαι τη μαμά μου να ανακατεύει δυνατά το μείγμα στην κατσαρόλα μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Τώρα, ήρθε η ώρα να μάθεις να τον φτιάχνεις κι εσύ. Σου μεταφέρω τη συνταγή όπως μου την έδωσε η μαμά μου, γιατί ακόμη τον απολαμβάνω από τα χεράκια της, ευελπιστώντας κάποια στιγμή να τον φτιάξω κι εγώ.
Θα χρειαστείς:
2 φλ.αλεύρι νισεστέ
3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
3/4 από ένα πακέτο μαργαρίνης
αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης
Χυμό από μισό λεμόνι
Για την καραμέλα:
8 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. νερό
Η εκτέλεση:
Αρχικά φτιάχνουμε την καραμέλα μέχρι να χρυσίσει.
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα βουτώντας τα σε καυτό νερό και τα ξεφλουδίζουμε. Τα καβουρδίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ρίχνουμε στην καραμέλα. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνουμε αλεύρι, αφού πρώτα το έχουμε αραιώσει στα 4 φλ. νερό. Προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι και τα 3 φλυτζάνια ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα υλικά έντονα, με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από τον πάτο. Τέλος, αδειάζουμε σε ταψί (1 ή περισσότερα) και το ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά, από τα οποία τα τελευταία 5-6 λεπτά στο γκριλ για να πάρει χρώμα. Μόλις κρυώσει, είναι έτοιμος για κόψιμο. Κατ’επιλογή, πασπαλίζουμε με κανέλα & απολαμβάνουμε!
Τα φιλιά μου,
Decofairy
Απλό, επίκαιρο και ωραίο, αλλά και πολύ όμορφα γραμμένο , με αναμνήσεις , υφές που χρυσίζουν κ.λπ. Να είσαστε καλά Ανναστέλλα και Φεγγαρένια!
🙂 Την καλημέρα μας γλυκιά Αλεξάνδρα!
Παντα ηθελα να φτιαξω γιατι μ’αρεσει πολυ! Θα δοκιμασω τη συνταγη της μητερας σου πολυ συντομα. Φιλια Αναστελλα και μικρη Φεγγαρενια!
Αχ,ναι…φτιαχτη και πες μου εντυπωσεις. Λεω να δοκιμασω κι εγω αυτη την εβδομαδα 😉
ουαου . λατρευω χαλβα φαρσαλων! θα το δοκιμασω σιγουρς.
Τελεια!!!! Να μας πεις αν σου αρεσε 😉