Wabi-Sabi: το νεο trend που ερχεται για να μεινει.

Το να παρουσιάζονται στο χώρο της διακόσμησης ουσιαστικά trends είναι πραγματικά σπάνιο. Γι αυτό το λόγο, είμαι πολύ χαρούμενη που με αυτή την ανάρτηση θα σου παρουσιάσω μια νέα τάση, που σε βάθος χρόνου θα τη συναντήσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Το “νέα” βέβαια είναι σχετικό, αφού έχει τις βάσεις της πολλούς αιώνες πριν, στην Ιαπωνία.
Το όνομα αυτής wabi sabi, ορισμός που δεν μεταφράζεται εύκολα. Αρχικά η βασική έννοια για τo wabi ήταν η μοναξιά μέσα στη φύση, μακριά από την κοινωνία ενώ το sabi μεταφραζόταν ως κάτι το ψυχρό, το μαραμένο. Περνώντας ο καιρός και κατά τον 14ο αιώνα, ο ορισμός τους αλλάζει και πλέον το Wabi βρίσκει την έννοια του στη ρουστίκ απλότητα, τη φρεσκάδα, την ησυχία ή και στην υποτιμημένη κομψότητα. Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο με φυσικό τρόπο όσο και με επεξεργασία από τον άνθρωπο.
Για να κάνω κάπως πιο κατανοητή την έννοια του wabi, σου λέω πως το συναντάς σε ιδιορρυθμίες και ανωμαλίες που προκύπτουν από τη διαδικασία κατασκευής, στοιχεία τα οποία προσθέτουν μοναδικότητα και κομψότητα στο αντικείμενο. Όπως μια ρωγμή στο ξύλο, οι φυσαλίδες σε ένα γυάλινο αντικείμενο ή και οι τρύπες σε ένα κεραμικό.
Το Sabi, βάσει της σύγχρονης ορολογίας του, συμβολίζει την ομορφιά και τη γαλήνη που επιφέρει ο χρόνος και η πατίνα που αφήνει στο αντικείμενο το πέρασμα των ετών, αλλά και η ανεπιτήδευτη ομορφιά των εμφανών επιδιορθώσεων. Όπως το κέρωμα κάποιων ρωγμών στο ξύλο. Πρόσφατα μάλιστα, διάβασα κάπου πως σε ορισμένες περιπτώσεις στην Ιαπωνία τις σπασμένες πορσελάνες και κεραμικά, τα επιδιορθώνουν με χρυσό. Η τεχνική ονομάζεται kintsugi και αυτομάτως σκέφτηκα πόσο Wabi-Sabi είναι αυτό.

Τεχνική Kitsugi


Ένα βασικό χαρακτηριστικό δείγμα της τάσης αυτής, είναι τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνική τελετή τσαγιού. Σκεύη κεραμικά, χειροποίητα, με διαφορές μεταξύ τους, κάποια πιο άγρια από άλλα, με ατέλειες που κάνουν κάθε ένα μοναδικό.
Δεν μπορώ να μη σου μεταφέρω όμως και ένα μικρό μέρος της φιλοσοφίας που μεταδίδει το Wabi-Sabi, χωρίς να μπω σε βαθιά νοήματα. Η αισθητική του απλού και ανεπιτήδευτου, η άσκηση να παρατηρείς τη διαφορετικότητα και τις ατέλειες ή τις επιδιορθώσεις, σε μαθαίνουν να ζεις μέσα από τις αισθήσεις σου αποφεύγοντας τις περιττές και αγχωτικές σκέψεις.
Πρωτοπόρος του Wabi-Sabi στη διακόσμηση, είναι η Δανέζικη εταιρία MUUBS που σου έχω παρουσιάσει ξανά εδώ  και εδώ, από όπου είναι και οι εικόνες που σου παρουσιάζω. Με μεγάλη χαρά μπορώ να σου πω ότι πλέον, αντικείμενα και έπιπλα της MUUBS βρίσκεις και στην Ελλάδα και μπορείς να δώσεις κι εσύ λίγο από τον αέρα αυτού του trend στο χώρο σου, όπως κάνουν ήδη πολλά από τα πιο ενδιαφέροντα, από άποψη διακόσμησης, ξενοδοχεία της χώρας.
Κλείνοντας, να σου πω ότι η ομορφιά που πρεσβεύει το Wabi Sabi, καταλαμβάνει στο ιαπωνικό πάνθεον των αισθητικών αξιών, σχεδόν την ίδια θέση με τα ελληνικά ιδεώδη της ομορφιάς και της τελειότητας στη Δύση.

Αν σου άρεσε ό,τι διάβασες, μοιράσου το. Γιατί τα όμορφα, ως γνωστόν, πρέπει να μοιράζονται!
Τα φιλιά μου,
Decofairy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.