Ένα πιάτο βασισμένο σε συνταγή του αγαπημένου Ηλία Μαμαλάκη θα σου δείξω σήμερα,με τις ανάλογες παραλλαγές που συνηθίζω να κάνω από καπρίτσιο κι όχι για ουσιαστικό λόγο… που χαίρεσαι τόσο να το βλέπεις όσο και να το γεύεσαι. “Τονάκι με καρέ πορτοκαλιού, κάρυ και μανιτάρια” κι ένα σωρό ακόμη λαχανικά και μυρωδικά που στον τίτλο δεν χωράνε. Χωράνε όμως στο πιάτο σου. Το λες και γκουρμέ.
Υλικά:- Ένα φρέσκο τονάκι που κόβεις σε φέτες (6-8 περίπου)
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Χυμό από 4 λεμόνια
- 3 κουταλιές κάρυ της επιλογής σας (πόσο καυτερό το θες το φαγητό;)
-
½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα μανιτάρια (κατά προτίμηση φρέσκα)
- 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 3 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα βαθιά (να φύγει και η λευκή σάρκα) και κομμένα σε καρέ
- ένα σφηνάκι λικέρ τσέρυ ή άλλο γλυκό λικέρ
- Λίγο δενδρολίβανο
- Λίγο άνηθο
- Μία σκελίδα σκόρδο χοντροκομένη
- Μερικές σταγόνες σόγια
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Αφού έχουμε πλύνει τα φιλέτα, τα μαρινάρουμε με τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, τη σόγια, το σκόρδο χοντροκομμένο και το μισό από το χυμό λεμονιού, για περίπου μία ώρα.
- Κατόπιν, ξεχωρίζετε τα φιλέτα από τη μαρινάδα (την οποία φυσικά δεν πετάτε) και τα σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο σε σχαροτήγανο κατά προτίμηση (αν δεν έχετε, αρκεί κι ένα αντικολλητικό τηγάνι)
- Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, ρίχνετε και τη μαρινάδα με τα λαχανικά στο τηγάνι και τα αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτετε το κάρυ και κουνάτε το τηγάνι να πάει παντού, προσέχοντας να μη διαλύσετε τα φιλέτα.
- Προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και προσθέτετε τα καρέ πορτοκαλιού, τα οποία αφήνετε ελάχιστα, ίσα να δώσουν λίγο από τους χυμούς τους στο σύνολο και να πάρουν χρώμα.
- Σβήνετε με το λικέρ.
- Στο πιάτο, τοποθετείτε σαν βάση ένα φιλέτο.
- Προσθέτετε μείγμα από τα λαχανικά.
- Καπακώνετε με ακόμη ένα φιλέτο.
- Περιχύνετε με σως που έχει δημιουργηθεί στο τηγάνι.
- Και στην κορυφή μερικά καρέ φρέσκου πορτοκαλιού.
Το πιάτο σας είναι έτοιμο! Συνδυάζεται υπέροχα με σπυρωτό ρυζάκι και μία σαλάτα με ρόκα, balsamico, μύρτιλλα (crunberries για τους αγγλομαθείς), τριμμένη παρμεζάνα και κουκουνάρι. Ξέρω πως ακούγεται δυσκολάκι και πολύπλοκο, οι αντιδράσεις των καλεσμένων ή του αγαπημένου σας όμως, θα σας αποζημιώσουν.
Τα φιλιά μου, Decofairy
Καλημερα καλημερα! Τι μας κανεις πρωι πρωι…φαινεται γευστικοτατο το πιατο σου..μου αρεσουν τα υλικα σου (δεν τρελλαινομαι για τα μανιταρια βεβαια αλλα θα τους δωσω μια ευκαιρια) και ειδικα τα πικαντικα και γλυκοξινα και θα την δοκιμασω σιγουρα. Μια ερωτηση..το τονακι ειναι ο τονος ή καποιο αλλο ψαρι??? (Μη γελας τωρα!!) Απλα ειμαι λιγο ασχετη με τα ψαρια γιαυτο ρωταω χαχαχαχα…
Καλημέρα!!!
Η διαφορά είναι στο μέγεθος. Ο τόνος είναι πολύ μεγάλο ψάρι, ενώ το τονάκι, όπως βλέπεις σχετικά μικρό…εξ’ου και το υποκοριστικο 😉
Α, και μπορεις να παραλείψεις τα μανιταρια αφου δεν σου αρεσουν…ετσι κι αλλιως, το πορτοκαλι ειναι που κανει τη διαφορα!
Εχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να πάρεις μέρος στο επόμενο Master Chef? 🙂 Καλημέραααααα!
αχαχα…με τιποτα όμως! Την καλημέρα μου 🙂
Yπέροχο και νοστιμότατο μοιάζει! Θα πρεπει να “ανοίξω” βιβλίο για να καταχωρώ τις συνταγές σου, χαχα. Πάντως ο κορμός άρεσε πολύ στα παιδάκια μου (αλλα΄και σε εμας), παρόλο που το φοβόμουν λίγο με το πορτοκάλι..Περιμένουμε κι άλλα λοιπόν. Καλημέρα για μια όμορφη Κυριακή!
Το έφτιαξες;;;; πολύ χαίρομαι.
Το δοκίμασα και με κομμάτια φράουλες στο εσωτερικό του αλλά δεν τρελάθηκα. Προτιμώ με το πορτοκάλι 😉
Καλημερούδια!!!
Δύσκολα, μας βάζεις σήμερα!
Καλημέρα!
Σας προειδοποίησα…χαχαχα…Καλημέραααα!!!
Το πιάτο ψάρι που το βρήκες!
Εγω δεν το χω με τη μαγειρική και μου φάνηκε περίπλοκο! Ενώ τον σούπερ κορμό σου τον έφτιαξα και κράτησε 3 μερες! Πέτυχε 🙂
Έφτιαξες κι εσύ τον κορμό; Πολύ χαίρομαι! Ετοιμαστείτε για ακόμη ένα ευκολάκι την επόμενη εβδομάδα 😉
Τα πιάτα είναι παλιά κομμάτια, από τη Γερμανία.