Αν φτιάχνεις σάμαλι, δεν σου κρύβω πως σε θαύμαζα…μέχρι την περασμένη εβδομάδα! Αυτού του είδους τα γλυκά, τα θεωρούσα τόσο δύσκολα, απλησίαστα για εμένα, ούτε καν φανταζόμουν να δοκιμάσω να τα φτιάξω. Αυτά μέχρι την περασμένη εβδομάδα, που ξύπνησε η επιθυμία μέσα μου, να δοκιμάσω την τύχη μου. Και δεν σου κρύβω πως τα κατάφερα. Βρήκα τη συνταγή τόσο εύκολη που άνετα θα μπορούσα να το φτιάχνω κάθε εβδομάδα. Λέω όμως να αρκεστώ στα δύο ταψάκια που καταναλώθηκαν σε χρόνο dt και με τα χίλια ζόρια κράτησα το κομμάτι της φωτογράφισης για να το συμπληρώσω με παγωτό. Πάμε όμως στη συνταγή…
Θα χρειαστείς:
- 500 γρμ. σιμιγδάλι χονδρό
- 500 γρμ. ζάχαρη
- 3 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι 2% (προσέχω και τη σιλουέτα σου, να ξέρεις …*εδώ γελάμε)
- 1 φλυτζάνι γάλα (φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ)
- Μισή κούπα νερό
- 2 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. μαστίχα
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
Για το σιρόπι:
- 500 γρμ. ζάχαρη
- 3 κούπες νερό
- τη φλούδα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση:
Αρχικά βάζουμε τη μαστίχα με 2-3 κουταλιές από τη ζάχαρη στο μπλέντερ (πες το και multi) και τη θρυμματίζουμε να γίνει σκόνη.
Στη συνέχεια, σε ένα μεγαλούτσικο μπωλ (ή λεκανάκι), ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη και τη μαστίχα.
Κατόπιν, ανακατεύουμε τη σόδα στο νερό και το προσθέτουμε στο γιαούρτι με τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το γάλα.
Τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι στο μπωλ, εναλλάξ με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να γίνει το μείγμα μας ομογενές.
Το μείγμα μας είναι έτοιμο να περάσει στο ταψί. Θα χρειαστείς ένα ταψί γύρω στα 36 εκατοστά. Αν δεν έχεις, υπολόγισε το ύψος του μείγματος να είναι περίπου στα 5-6 εκατοστά και μοίρασέ το σε μικρότερα σκεύη (αυτό έκανα εγώ). Πριν ρίξεις το μείγμα, λαδώνεις καλά το σκεύος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στη μεσαία σκάλα με θερμότητα πάνω-κάτω για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει το σάμαλι.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ανακατεύοντας τα υλικά και περιμένουμε να πάρει βράση.
Βγάζουμε το ψημένο σάμαλι από το φούρνο, κόβουμε προσεκτικά τα κομμάτια και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι να πάει παντού, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα χαραγμένα τμήματα και στα πλευρικά σημεία.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με καρπούς της επιλογής μας: Ινδοκάρυδο, φιλέ αμυγδάλου, τριμμένο φυστίκι (αιγίνης φυσικά!)…ή το αφήνεις σκέτο.
Έτσι κι αλλιώς είναι μια γευστική πανδαισία από μόνο του. Αν θες να υπερβάλλεις και λίγο, συμπλήρωσε μια-δυο μπάλες παγωτού (βανίλια ή καϊμάκι κατά προτίμηση).
Τώρα να έχεις ξεφύγει (όπως εγώ!) μπορείς να περιχύσεις το παγωτό και με γλυκό βύσσινο (τι να κάνω; Ένα βάζο σπιτικό γλυκό βύσσινο από τα χεράκια της μαμάς, κατέφθασε σπίτι μου την καταλληλότερη στιγμή)
Αν το φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις! Τα φιλιά μου, Decofairy
Εγω φτιαχνω υπεροχο ραβανι…Νομιζω ειναι το ιδιο με το σαμαλι αν εξαιρεσεις τη μαστιχα και την σοδα. Ειναι τελειοοοοο!
To ραβανί έχει αυγά όμως, τα οποία και ήθελα να αποφύγω 😉
Ναι πραγματι, το ραβανι εχει αυγα. Ειναι ομως πεντανοστιμο. Σαμαλι δεν εχω δοκιμασει αλλα το χειμωνα σκοπευω να το δοκιμασω. Το καλοκαιρι προτιμω κατι σε cheese cake, μοκα, κορμο ή το κλασικο γλυκο του ψυγειου….! Φιλια!
Μοιάζουν πολύ, όντως!
Όσο για τον κορμό, δοκίμασε το μωσαϊκό με πορτοκάλι που θα βρεις εδώ: http://www.decofairy.gr/mosaiko-poy-trogetai/ και θα με θυμηθείς 🙂
Μάκια 🙂
Μπράβο Ανναστελλάκι μου…..γεια στα χεράκια σου……είναι σαν να το έφαγα κιόλας και με ξεσήκωσες και λέω αύριο να τσακιστώ να το φτιάξω. Νοικοκυροκόριστο εσύ….πολλά φιλάκια.
Ελενάκι μου περιμένω εντυπώσεις αν το φτιάξεις 🙂
Τωρα καταλαβα την διαφορα του ραβανιου απο του σαμαλιου!!! Αχ το αρωμα της μαστιχας θεικο μεχρι εδω μοσχοβολησε!!!!!
🙂 Επίσης ακόμη μία διαφορά, το σάμαλι έχει γιαούρτι 😉
Μας ανοιξες την όρεξη! Τέλειο δείχνει..αφού σκέφτομαι σοβαρά να δημιουργήσω “φάκελο” με τις συνταγές σου. Και το σερβίτσιο..υπέροχο. Καλημέρα!
Να’σαι καλά Βάγια μου 🙂