Kι εκεί που κάθεσαι στην ησυχία σου, σου έρχεται όρεξη για γλυκό. Ανοίγεις ντουλάπια, ψυγείο και κάθε κρησφύγετο που έχεις για τις δύσκολες ώρες και δεν βρίσκεις τίποτα. Είναι που έλειψες μερικές μέρες να κάνεις κι εσύ τα μπάνια σου ως γνήσιος Έλλην και δεν εξοπλίστηκες για αυτές τις δύσκολες ώρες που λέγαμε. Το ρίχνεις λοιπόν στο διάβασμα για να ξεχαστείς…ξεφυλλίζεις ένθετο με ελληνικά νησιά και πέφτεις πάνω στη Χίο…όμορφη…πολύ! Και τότε θυμάσαι πως έχεις λίγη μαστίχα στο ντουλάπι. Αναρωτιέσαι τι θα μπορούσες να φτιάξεις με αυτή και τότε χτυπάει τι καμπανάκι: Ρυζόγαλο! Ρύζι υπάρχει, ζάχαρη επίσης, κορν φλάουρ έχουμε, αλλά ας σου τα πω καλύτερα όπως πρέπει τα πράγματα…
Υλικά:
- 4 κουταλιές σούπας ρύζι γλασέ
- 1 φλυτζανι τσαγιού νερό
- 4 φλυτζάνια τσαγιού γάλα (φρέσκο κατά προτίμηση)
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας γεμάτη κορν – φλάουρ
- 2 βανίλιες (αν βρεις στο S/M την βανίλια με ζάχαρη και κανέλα από την Captain’s, προτίμησέ την και βάλε τη μισή δόση με μία βανίλια)
- 1/2 κουταλάκι τσαγιού μαστίχα
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το ρύζι σε μία κατσαρόλα με το 1 φλυτζάνι νερό μέχρι να το απορροφήσει.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε 3 φλυτζάνια γάλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Στον μουλτικόπτη, βάζουμε μία κουταλιά ζάχαρη με το μισό κουταλάκι μαστίχα, ώστε να την κάνουμε σκόνη (τη μαστίχα). Εκτός κι αν χρησιμοποιήσεις μαστίχα σκόνη.
- Στο 1 φλ. γάλα, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κορν – φλάουρ, τις βανίλιες και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μείγμα μετά τα 15-20 λεπτά που έχει βράσει το γάλα με το ρύζι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
- Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε μπωλάκια. Κατά προτίμηση πασπαλίζουμε με κανέλα.
Η απόλαυση, δεν περιορίζεται στην αίσθηση της γεύσης μόνο…τα αρώματα που αναβλύζουν σου φέρνουν το Βόρειο Αιγαίο στο μυαλό…Η δύναμη της μαστίχας αναδύεται καθώς αναπτύσσονται οι θερμοκρασίες κατά το βρασμό, ερεθίζοντας την όσφρησή σου, ενώ το μαστιχωτό (πες το και λαστιχωτό, δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω) αποτέλεσμα με τις ίνες και τα εξογκώματα του ρυζιού να ακολουθούν το κουτάλι, βάζουν στο παιχνίδι και την υφή. Κι όταν η πρώτη κουταλιά πλησιάζει στο στόμα, όλες οι αισθήσεις μαζί, ενώνονται και χορεύουν…και πρόκειται απλά για ένα ρυζόγαλο. Αρκεί να το δεις από τη δική σου οπτική γωνία…αυτή των μικρών χαρών της καθημερινότητας.
Μια υπέροχη Κυριακή να έχεις!
Τα φιλιά μου,
Decofairy
Ωραία συνταγή και ωραία γραμμένη, κυρίως η τελευταία παράγραφος! Καλή Κυριακή.
Καλή Κυριακή και καλό μηνα Αλεξάνδρα μου:)
μμμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!!! νομίζω οτι γεύομαι την μαστίχα και μυρίζω την κανέλα …. καλή Κυριακή να έχεις φίλη ..
Kαλημέρα και καλό μήνα φίλη 🙂 Δοκίμασε τη συνταγή…νομίζω στα κορίτσια σου θα αρέσει 😉
Μου αρεσει πολυ το ρυζογαλο αλλα δεν το εχω τεσταρει με μαστιχα! Θα το δοκιμασω ομως….! Καλημερα και καλη Κυριακη!
Καλημέρα Ελένη! αν το δοκιμασεις περιμενουμε εντυπωσεις. 🙂
Καλό μηνα! Με όμορφες μυρωδιές γεύσεις και εικόνες βλέπω. Ειδικα η τελευταια παράγραφος τόσο περιγραφική. Αυτό είναι να ζεις την καθέ στιγμη και να την απολαμβανεις!
🙂 Επιμένω στις μικρές χαρές! Πολλά φιλιά καλή μου Βάγια!
Αγαπημένο έδεσμα!
Καλό μήνα Αναστέλλα 🙂
Kαλό μήνα Στέλλα μου 🙂
αυτή την αχιβάδα την έχω κι εγώ!!!! 🙂
Αντίκα! χιχιχι…