Πρώτη φορά που δοκίμασα αυτό το γλυκό με την αστεία ονομασία, ήταν πριν μερικά χρόνια στον Παλαιό Παντελεήμονα, σε ένα παραδοσιακό καφενείο με υπέροχα γλυκά. Έκτοτε, δεν έτυχε να ξαναδοκιμάσω αλλά δεν μου ήρθε και η διάθεση ποτέ να φτιάξω. Την περασμένη εβδομάδα, σκέφθηκα να φτιάξω μία πορτοκαλόπιτα. Έτσι, ψάχνοντας στο διαδίκτυο, η πρώτη συνταγή που βρηκα ήταν και αυτή που έφτιαξα, παρέα με την καλύτερη βοηθό όπως ίσως θα διακρίνετε και στις φωτογραφίες. Πρόκειται λοιπόν για πορτοκαλόπιτα-πατσαβουρόπιτα. Είναι πανεύκολη, δροσιστική και πεντανόστιμη. Για να την απολαύσεις όμως χωρίς να λιγωθείς, πρέπει να την αφήσεις να κρυώσει στο ψυγείο. Μόνη ή με συνοδεία παγωτού ή γιαουρτιού, θα γίνει το ιδανικό καλοκαιρινό κέρασμα που θα εντυπωσιάσει.
Ας δούμε λοιπόν τι υλικά χρειαζόμαστε:
- Για την Πατσαβουρόπιτα
- Ένα πακέτο (450 γρμ.) φύλλο κρούστας
- 240 ml. σπορέλαιο
- 150 γρμ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 2 κεσεδάκια (400 γρμ.) γιαούρτι στραγγιστό
- 3 πορτοκάλια
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- Για το Σιρόπι
- 450 γρμ. ζάχαρη
- 400 ml. νερό
- 150 ml. χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
-Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, κόβουμε σε λωρίδες τα φύλλα και τα αφήνουμε 20-30 λεπτά να στεγνώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC, πάνω κάτω αντιστάσεις.
-Σε ένα μπωλ,χτυπάμε με σύρμα ή μίξερ το σπορέλαιο με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
-Τρίβουμε στον τρίφτη τον φλοιό των πορτοκαλιών αφού τα έχουμε πρώτα πλύνει καλά. Στη συνέχεια στύβουμε τα πορτοκάλια.
-Προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα που δημιουργήσαμε, τον χυμό, τα γιαούρτια και το baking powder και ανακατεύουμε.
-Κατόπιν, θρυμματίζουμε τα φύλλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε να πάνε παντού. Αδειάζουμε σε ένα (ή και παραπάνω) ταψί ή pyrex κι είναι έτοιμο για ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180oC στη μεσαία σχάρα για 40 λεπτά περίπου, ώστε να ροδίσει η πίτα μας.
Μόλις ψηθεί, τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε ένα μισάωρο να κρυώσει.
-Ετοιμάζουμε το σιρόπι ανακατεύοντας τα υλικά και αφήνουμε να βρασει για 4-5 λεπτά και περιχύνουμε την πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για να τραβήξει και το σιρόπι.
Σερβίρεται κρύα, σκέτη ή με συνοδευτικό.
Καλή σας όρεξη και περιμένω εντυπώσεις μόλις τη φτιάξετε
Τα φιλιά μου,
Decofairy
Γλυκύτατη η μικρούλα μας βοηθός, η συνταγή, η όλη αφήγηση! Σ’ευχαριστούμε για άλλη μια φορά, Ανναστέλλα!
🙂 Nα ‘σαι καλά Αλεξάνδρα!
Τρελαίνομαι για πορτοκαλοπιτα! Πάντως η γιαγια μου έφτιαχνε πατσαβουροπιτα αλλά αλμυρή..με τυρι φετα και αυγα στη γέμιση και κατά παρομοιο τρόπο. Ευχαριστούμε για την συνταγή. Αν και είμαι σίγουρη οτι πέτυχε γιατί ειχες την καλύτερη βοηθό! Φιλιά!
Super θα ειναι κι η αλμυρη! Φαντάζομαι πως γενικότερα οι τσαλακωμένες πίτες θα έχουν αυτη την ονομασία 😉
Η βοηθος ενθουσιαστηκε με τη διαδικασία 🙂
Tέτοια γλυκά και ζουμπουρλούδικα χεράκια που την φτιάχνουν πως να μην γίνει νόστιμη; Φιλιά και στις δυό σας!
Φιλακια Ολγα μου! …και να μην χάνεσαι! 🙂
Φοβερό !! Το όνομα του γλυκού τα σπάει 🙂
Ειχαν εμπνευση οι παλιές νοικοκυρές, δεν μπορεις να πεις! Χαχαχα