Μπορεί να έχει καλοκαιριάσει για τα καλά αλλά οι εργασίες, καιρικές συνθήκες δεν κοιτάνε. Έτσι, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με ένα τζάκι σήμερα, για να βοηθήσουμε την Νίνα να ξεκολλήσει από το δίλημμά της στη διακόσμησή του. Οργανωτική θα την έλεγα τη Νίνα, μια που έφτιαξε με χαρτόνι τις δυο εναλλακτικές για το “ντύσιμο” του τζακιού της, και θα πρότεινα να την ακολουθήσετε ως παράδειγμα προς μίμηση, σε αντίστοιχη δική σας περίπτωση.
Η Νίνα λοιπόν, μου γράφει:
“Καλησπέρα κ συγχαρητήρια για το τόσο ενδιαφέρον blog!
Θα ήθελα κάποιες συμβουλές για την επένδυση του τζακιού μου.
Το τζάκι είναι πρισματικό, με πολυγωνική εστία, έτσι σκέφτομαι να κρατήσω τη γραμμή αυτή και στη γυψοσανίδα γιατί δεν μου αρέσουν οι μεγάλοι όγκοι. Την ίδια γραμμή λέω να ακολουθεί και η ξύλινη (μασίφ) εταζέρα. Σε ρουστίκ λοιπόν το στυλ. Το γενικότερο ύφος του σπιτιού είναι λίγο έθνικ, λίγο ρουστίκ, με κάποιες μοντέρνες πινελιές και κάπως έτσι θα ήθελα και το τζάκι. Ούτε πολύ μοντέρνο, ούτε όμως πολύ κλασικό και παλιομοδίτικο. Για υλικά προτιμώ βάση ποδιάς και πλαϊνά με διακοσμητικό τουβλάκι επένδυσης, πωρόλιθος η οριζόντια επιφάνεια της ποδιάς. Με προβληματίζουν τα εξής:
1. Η βάση να γίνει ορθογώνια (πιο μοντέρνα, αλλά κλείνει χώρο) ή πολυγωνική (αφήνει χώρο, αλλά πολύ κλασική);
2. Τι να κάνω με τους αεραγωγούς που βγαίνουν στα δεξιά του τζακιού; Να φτιάξω μία κολόνα γυψοσανίδας (μία μέχρι το ταβάνι;μισή, ως εκεί που φτάνουν; ή αναγκαστικά δύο εκατέρωθεν;). Να μείνουν γυψοσανίδα ή να επενδυθούν κι αυτές ή αυτή (αν γίνει μία) με το ίδιο τουβλάκι επένδυσης της βάσης; Σ΄ αυτήν την περίπτωση μήπως γίνει το αποτέλεσμα προκύψει πολύ βαρύ και μπουκώσει τον χώρο;Στέλνω φωτογραφίες του τζακιού (όπως είναι επί του παρόντος) προκειμένου να μου δώσετε μια άποψη.
Ευχαριστώ πολύ, Νίνα”
Θα ξεκινήσω, λέγοντας πως όλα καλά κι όλα ωραία με το έθνικ-ρουστίκ-ζεστό στυλ που θες να δώσεις στο χώρο σου, αλλά η μοντέρνα πινελιά του inox κιγκλιδώματος αλλά και του γυαλιστερού γρανίτη στο δάπεδο, μας τα ανακατεύουν πολύ τα πράγματα. Δεν μου κολλάνε τα επενδυτικά υλικά που αναφέρεις, δηλαδή. Θα πρότεινα λοιπόν, να κινηθείς σε πιο ουδέτερες καταστάσεις. Ένα επενδυτικό υλικό που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα σε επενδύσεις τζακιών, κι όμως δείχνει υπέροχο, είναι η μαρμαροψηφίδα. Επιλέγεις κάτι σε εκρού όπως το δάπεδό σου (αλλά με ματ φινίρισμα κατά προτίμηση) και αυτό σου αφήνει περιθώριο να παίξεις με χρώμα στην φούσκα. Εκεί, τη διαφορά θα έκανε σίγουρα μία μπαμπού ταπετσαρία.
Για όλα αυτά, δεν μας επηρεάζει το σχήμα στο οποίο θα καταλήξεις στην ποδιά, άρα μπορείς να ακολουθήσεις τα λοξά πλαϊνά της φούσκας. Για την κάλυψη των αεραγωγών δημιουργείς 2 κολώνες μέχρι την οροφή, εκατέρωθεν του τζακιού για να διατηρήσεις την αρμονία. Την ποδιά, να θες τη συνεχίζεις και στα δεξιά του τζακιού και από πάνω παίζεις με ράφια σε διαφορετικά μήκη. Το ίδιο μπορείς αν θες να κάνεις και αριστερά και το ψηλότερο ράφι να βγαίνει στο κενό της σκάλας με σποτς, με σκοπό να φωτίσει το σημείο αλλά και τον πίνακα.
Με τις παραπάνω προτάσεις, περιορίζουμε το ύφος του χώρου περισσότερο προς το έθνικ και ελάχιστα προς το ρουστίκ. Ένα έθνικ μοντέρνο όμως, με πρωτότυπα, σύνθετα υλικά, που θα επιτρέψουν στο inox και το γυαλιστερό γρανίτη να εναρμονιστούν στο σύνολο με τον πιο ομαλό τρόπο.
Περιμένω τις απορίες που πιθανόν να έχεις και φυσικά το αποτέλεσμα!
Τα φιλιά μου, Decofairy
πολύ ωραία πρόταση!Σε ξεκλειδώνει αμέσως!
Αναστέλλα, σε ευχαριστώ για την πρόταση σου. Κι εμένα με προβλημάτιζε ο συνδυασμός των υλικών, αλλά επέμενα στο αφού δεν είχα τη δυνατότητα να επιλέξω πλακάκι πατώματος κ κάγκελο (τα είχε ήδη κ αντιπαθώ το γυαλιστερό!) τουλάχιστον να γίνει το τζάκι όπως το θέλω! Την ψηφίδα την είχα απορρίψει για πρακτικούς λόγους. Απορίες: Τι γίνεται από άποψη καθαριότητας με τους τόσους αρμούς κ τη μουτζούρα του τζακιού; Εταζέρα μου προτείνεις να μην βάλω πρόσθετη, παρά να γίνει ένα φυσικό σκαλοπατάκι; Κολώνες γυψοσανίδας δίχως επένδυση; Μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα στις εικόνες, αλλά δεν ξέρω πως θα γίνει στο ενεργειακό τζάκι που έχει ιδιαιτερότητες. Θα επεξεργαστώ τις ενδιαφέρουσες προτάσεις και θα σε παρακολουθώ ούτω ή άλλως! Φιλιά, Νίνα
Καλημέρα Νίνα!
Αρχικά να σου πω σχετικά με την ψηφίδα πως δεν επηρεάζεται από τη φωτιά του τζακιού (μουτζούρες που αναφέρεις, κλπ.) και δεν έχει χρειαστεί καμιά επεξεργασία όσες φορές την έχω χρησιμοποιήσει σε τζάκι (και φυσικά βλέποντας την εξέλιξη στην πορεία του χρόνου, μια που κρατώ επαφή με τους πελάτες μου). Σε αντίστοιχη περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί σε λουτρό, περάσαμε τους αρμούς αλλά και την ψηφίδα όπου χρησιμοποιήθηκε πωρόλιθος, με ένα υγρό αδιαβροχοποίησης, κάτι το οποίο δεν κρίνω απαραίτητο στη δική σου περίπτωση. Προτείνω οι κολώνες να μην επενδυθούν, αλλά να ακολουθήσουν τον χρωματισμό των τοίχων ώστε να μην αποκτήσει όγκο το τζάκι έναντι του συνόλου. Όσο για την εταζέρα, αν θεωρείς πως θα σου αρέσει περισσότερο, μπορείς να φτιάξεις μία πρόσθετη ξύλινη. Προσωπικά για τον χώρο σου θα προτιμούσα η ψηφίδα να αγκαλιάζει περιμετρικά την εστία. Στο κάτω τμήμα, αν θες μπορείς να προσθέσεις ένα μονοκόμματο μάρμαρο αντί της ψηφίδας.
Όσο για τις ιδιαιτερότητες του ενεργειακού τζακιού, να σου πω πως δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα βάσει όσων συζητάμε.
Καλή επιτυχία και αναμένουμε τα αποτελέσματα με φωτογραφίες! 🙂