Το μήνυμα των ημερών είναι ένα: Μένουμε Σπίτι.
Κι αν αυτή τη στιγμή οι λόγοι είναι γνωστοί, πρέπει για τις μελλοντικές αναγνώσεις να αναφέρουμε πως ο COVID-19, ο νέος κορονοϊός που έχει πλήξει μέρος της υφηλίου, ξεκινώντας το ταξίδι του από την μακρινή για εμάς Κίνα, και εισβάλλοντας στη χώρα μας μέσω της γειτονικής Ιταλίας, είναι ο υπαίτιος που μας κρατά κλεισμένους στο σπίτι μας, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εξάπλωσής του όσο αυτό είναι δυνατό.
Κι αφού θα μείνουμε που θα μείνουμε στο σπίτι μας, δεν έχουμε παρά να το αγαπήσουμε…ξανά…πιο πολύ. Για να το πετύχουμε αυτό, και να δημιουργήσουμε τον ιδανικότερο χώρο να μας φιλοξενήσει χωρίς να μας δημιουργείται η αίσθηση της απόδρασης, ξεκινάμε από τα απλά:
Καθαριότητα-Συμμάζεμα
Είναι η τέλεια ευκαιρία, να συμμαζέψουμε το σπίτι μας και να κάνουμε εκείνο το “ξεσκαρτάρισμα” σε αποθήκες, ντουλάπια, πατάρια ,και όπου αλλού επιθυμούσαμε καιρό τώρα και δεν είχαμε το χρόνο να το κάνουμε. Και θα ελαφρύνουμε το χώρο μας από τα άχρηστα αντικείμενα και δεν θα βαρεθούμε αφού θα είμαστε απασχολημένοι για κάποιες ώρες. Διαχωρίζουμε τα αντικείμενα που θα αποθηκεύσουμε ξανά αλλά πιο οργανωμένα, με σημειώσεις στις κούτες που θα τα τοποθετήσουμε, και αποχωριζόμαστε άλλα που μας πιάνουν χώρο χωρίς λόγο. Ξεκινήστε από τα ντουλάπια της κουζίνας και θα εντυπωσιαστείτε από το πόσα βαζάκια, ταπεράκια, σκεύη υπάρχουν που δεν έχετε χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια.
Προχωρήστε με τις ντουλάπες σας. Η εποχή βοηθάει (ο καιρός όχι και τόσο) στο να ετοιμαζόμαστε για τα καλοκαιρινά σιγά σιγά, οπότε είναι ευκαιρία να πιάσουμε μία μία τις εποχές κάνοντας το απαραίτητο ξεκαθάρισμα στις ντουλάπες μας.
Τα διακοσμητικά θα τα αφήσω για το τέλος, μια που εδώ θα μπουν και συναισθηματικά κριτήρια στη μέση. Το κρυστάλλινο βάζο που σου χάρισε η κολλητή σου στο γάμο σου ή η ασημένια κορνίζα για τη βάφτιση του γιου σου από την αγαπημένη θεία αλλά που δεν ταιριάζουν καθόλου στη διακόσμηση του σπιτιού σου. Δεν τα πετάς! Απλά τα αποθηκεύεις και ίσως στο μέλλον τα παιδιά σου να εκτιμήσουν τα vintage πλέον αντικείμενα. Πετάς όμως ό,τι τζάτζαλο μάντζαλο έχεις μαζέψει κατά καιρούς και ξέρεις κι εσύ κατά βάθος, πως καμία αξία δεν έχουν, ούτε διακοσμητική, ούτε συναισθηματική, ούτε οικονομική. Σε αυτά τα αντικείμενα συγκαταλέγονται π.χ. τα πλαστικά λουλούδια, η μπομπονιέρα από το γάμο της κόρης της κομμώτριας της μαμάς σου, που απλά το ακούμπησες σαν υπνωτισμένη στο κενό εκατοστό που βρήκες στο ράφι της βιβλιοθήκης, καλαθάκια που μαζεύουν σαν μαγνήτης ένα σωρό άσχετα μεταξύ τους αντικείμενα όπως κουμπιά, κλειδιά που δεν γνωρίζεις τη χρησιμότητά τους, κέρματα που ποτέ δεν έχεις ακουμπήσει τα τελευταία χρόνια, κάρτες κλειδαράδων (λες κι αν κλειδωθείς έξω από το σπίτι θα σου χρησιμεύσουν), εισιτήρια χρησιμοποιημένα, λογαριασμούς, κοχύλια που μάζεψες από την παραλία (οκ, με τον εγκλεισμό μας ίσως αυτά να τα χρειαστούμε για να αναπολούμε τις τελευταίες μας βόλτες) και άλλα πολλά.
Αποχωριζόμαστε και άσκοπες συλλογές, όπως: χαρτοπετσέτες εστιατορίων, σαμπουάν από ξενοδοχεία, σπιρτόκουτα, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο μπορεί κανείς να συλλέγει χωρίς να έχει πραγματική ουσία. Για τις πραγματικά ενδιαφέρουσες συλλογές θα μιλήσουμε παρακάτω.
Στο νόημα πάνω κάτω μπήκες φαντάζομαι. Μην πέσεις με τα μούτρα, έχεις καιρό μπροστά σου για το ξεκαθάρισμα, καθώς φαίνεται.
Για το καθάρισμα, θα πω μόνο πως αν δεν συνήθιζες να το κάνεις εσύ, είναι η ευκαιρία να ανακαλύψεις την βρύση στο πίσω μπαλκόνι του σπιτιού σου που δεν είχες ιδέα πως υπάρχει ως τώρα, να γυαλίσεις τα ασημικά σου με οδοντόκρεμα αλλά και να εντυπωσιαστείς με το πως οι παλιές εφημερίδες που κατά τύχη βρήκες στην αποθήκη ξεσκαρτάροντας, θα κάνουν τα τζάμια σου να λάμψουν, ειδικά αν τις χρησιμοποιήσεις με ένα φυσικό καθαριστικό που θα φτιάξεις με υλικά που σίγουρα υπάρχουν στα ντουλάπια σου (μια που θα έχουμε χρόνο στο σπίτι, ευκαιρία να αποκτήσουμε και οικολογική συνείδηση).
Συνταγή για καθαριστικό τζαμιών:
δύο λίτρα ζεστό νερό
½ κούπα λευκό ξύδι
ένα κουταλάκι υγρό απορρυπαντικό πιάτων
Τα ανακατεύεις, τα τοποθετείς σε μπουκάλι με ψεκαστήρα κι έτοιμο!
Αλλάζω θέση στα έπιπλα
Τώρα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις ποια είναι πραγματικά η ιδανική θέση της αγαπημένης σου πολυθρόνας, που ταιριάζει καλύτερα η κονσόλα και που θα βάλεις το βοηθητικό τραπεζάκι. Τώρα, που θα ζήσεις το σπίτι σου όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες της εβδομάδας, με καλή ή όχι διάθεση, ξεκούραστη ή κουρασμένη. Όταν πριν είχες την ελευθερία να βγεις τη βόλτα σου το Σαββατοκύριακο ή να αράξεις εξουθενωμένη στον καναπέ επιστρέφοντας από τη δουλειά, όταν με λίγα λόγια δεν υπήρχε ο λόγος να “ψάχνεσαι” με αλλαγές στο σπίτι, τώρα υπάρχει. Όταν κάτι δεν σου κολλάει, υπάρχει λόγος. Το παραμικρό μπορεί να μετακινήσεις και να νιώσεις τη διαφορά. Το βοηθητικό τραπεζάκι που στέκει χωρίς χρήση τόσα χρόνια, ανάμεσα στους καναπέδες σου, μπορεί να γίνει ένα ωραιότατο κομοδίνο. Το τροχήλατο μπαράκι με τα απαρχαιωμένα λικέρ και τα ποτηράκια με την καράφα που σκονίζονται, μπορεί να γίνει λειτουργική γωνία καφέ στην κουζίνα σου ή βοηθητικό έπιπλο στο home office σου. Δοκίμασε να ανταλλάξεις τις κουρτίνες ανάμεσα στα δωμάτια. Το μαξιλαράκι που έχεις στον καναπέ σου, τοποθέτησέ το στην πολυθρόνα σου και δες τη διαφορά. Ζήσε τη διαφορά!
Βάλε την τέχνη στη ζωή σου
Αυτό που βασανίζει πολλούς από εσάς, είναι οι άδειοι τοίχοι. Κι αν δεν σας βασανίζει, σας το αναφέρω με κάθε ευκαιρία μέσα από τα άρθρα και τις αναρτήσεις μου. Τέχνη, τέχνη, τέχνη. Από έναν καλό πίνακα, μέχρι τις πρώτες ζωγραφιές των παιδιών μας κι από μία συλλογή με καπέλα έως τα πιάτα από τα αγαπημένα σερβίτσια της γιαγιάς μας, ό,τι κι αν τοποθετήσετε στον τοίχο, κάντε το σωστά! Το μυστικό για τη σωστή διακόσμηση των τοίχων μας και κατ’επέκταση του χώρου μας θα τη δημιουργήσει ο τρόπος τοποθέτησής τους.
Ιδέες για τέχνη με ό,τι σου βρίσκεται στο σπίτι:
* Δοκίμασε να τοποθετήσεις πολύχρωμα υφάσματα μέσα σε κάδρα που βαρέθηκες τα έργα που ήδη φιλοξενούν.
*Κρέμασε ψάθινα καπέλα πάνω από το κρεββάτι ή την είσοδο του σπιτιού.
*Χαλάρωσε με βιβλία colour-therapy και στόλισε τα δημιουργήματά σου. Με αυτό τον τρόπο έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις εσύ τα χρώματα των έργων τέχνης που θα χρησιμοποιήσεις στο χώρο σου.
*Τύπωσε και κρέμασε στους τοίχους, αγαπημένα αποφθέγματα, στίχους και γνωμικά διασήμων που θα σου φτιάξουν τη διάθεση.
*Αφιέρωσε έναν τοίχο στο διάδρομο, την τραπεζαρία ή την κουζίνα στις παιδικές ζωγραφιές των μικρών ενοίκων. Τοποθέτησέ τες σε κορνίζα και μελέτησε τη διάταξή τους. Θα εντυπωσιαστείς από το πόσο θα σου φτιάχνουν τη διάθεση κάθε στιγμή που θα περνάς από μπροστά τους.
*Αν δεν έχεις εύκαιρες κορνίζες, χρησιμοποίησε washi-tape και δώσε έξτρα πινελιές χρώματος στο gallery wall σου.Αν πάλι δεν σου βρίσκεται καμία από αυτές τις χάρτινες χρωματιστές ταινίες, σου έχω έξτρα ώρες απασχόλησης: Βάψε με μαρκαδόρους διάφορα σχήματα, γραμμές, καμπύλες, κύκλους, φυλλαράκια, καρδούλες, σε χαρτοταινία και κόλλησε με αυτή διαγωνίως σε κάθε γωνία των έργων τέχνης που θα τυπώσεις ή θα δημιουργήσεις.
Αρώματα
Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της μνήμης, είναι η αίσθηση της όσφρησης. Κι αν θέλουμε κάτι να απομακρύνει κάθε κακή σκέψη όσο μένουμε σπίτι, ας δημιουργήσουμε όμορφη ατμόσφαιρα σε αυτό, με αρώματα απαλά κι αγαπημένα. Σίγουρα κάπου ανάμεσα στα υπόλοιπα αντικείμενα του χώρου σου θα σου βρίσκεται κάποιο αρωματικό κερί, στικς ή καυστήρας για αιθέρια έλαια. Κι αν όχι, δεν έχεις παρά να δημιουργήσεις εσύ την όμορφη μυρωδιά στο σπιτικό σου, με απλούς, φυσικούς τρόπους.
Συνταγή για αρωματικό χώρου:
Μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
Λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.
Βάζετε την μαγειρική σόδα σε ένα βαζάκι και ανακατεύετε το αιθέριο έλαιο. Το τοποθετείτε στον χώρο που θέλετε να αρωματίσετε και η μυρωδιά του θα αναδύεται διακριτικά για αρκετές μέρες.
Αν προτιμάτε το σπρέυ, ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή:
Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με ένα ποτήρι ζεστό νερό. Στύψτε μισό λεμόνι στο μείγμα, αδειάστε το σε μπουκάλι σπρέυ και ψεκάστε το χώρο.
Γωνιά διαβάσματος
Ακόμη και αν μέχρι σήμερα δεν ήταν ανάμεσα στις συνήθειες της καθημερινότητάς σου, το διάβασμα ενός βιβλίου, το πιθανότερο είναι πως αργά ή γρήγορα θα αναζητήσεις την παρέα κάποιου κλασσικού αριστουργήματος, ενός ταξιδιωτικού οδηγού ή κάποιου σύγχρονου Best seller. Γιατί λοιπόν να μην το απολαύσεις στο έπακρον!
Διαμόρφωσε την ιδανική γωνιά, εκείνη που θα σου προσφέρει το απόλυτο Hygge, ώστε να ταξιδέψεις νοητά πέρα από τις σκληρές στιγμές που ζούμε εν μέσω πανδημίας. Επέλεξε το πιο άνετο κάθισμα, είτε αυτό είναι η αγαπημένη σου μπερζέρα, είτε ένα πουφ, ή μια μαξιλάρα δαπέδου. Μουσική, κεριά, άνθη, κάποιο διακοσμητικό πλεκτό χαλί και είμαστε έτοιμοι να βυθιστούμε στις σελίδες μιας άλλης πραγματικότητας, που τόσο έχουμε ανάγκη.
Αν πάλι, είσαι ήδη βιβλιοφάγος και έχεις οργανώσει καταλλήλως τη γωνιά σου, έχω να σου προτείνω την οργάνωση της βιβλιοθήκης σου ανά χρώμα. Ξέρω, δεν είναι ό,τι πιο πρακτικό για την εύρεση των βιβλίων την ώρα που τα αναζητάς, αλλά είναι μία εργασία που θα σε απασχολήσει αρκετές από τις ελεύθερες ώρες σου, θα ακονίσει τις αισθήσεις σου και το μόνο σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει, χαρίζοντάς σου μερικές χρωματιστές στιγμές…και αρκετές ινσταγκραμικές λήψεις φυσικά 😉
Μένουμε σπίτι! Ας το αγαπήσουμε λίγο παραπάνω λοιπόν!
Αν σου άρεσαν όσα διάβασες, μοιράσου το άρθρο με τους αγαπημένους σου. Ίσως βοηθήσεις κάποιον να αγαπήσει το σπίτι του και να περάσει πιο ευχάριστα την παραμονή του σε αυτό.
Τα φιλιά μου,
Decofairy
Aνναστέλλα, καλησπέρα. Ευχαριστούμε που μας κρατάς συντροφιά με τις πανέμορφες ιδέες και το ωραία διατυπωμένο κείμενό σου. Να είσαι χαρούμενη πολύ με τις τρομερές μικρούλες, τη Φεγγαρένια και τη Χιονονιφάδα σου!