Είναι απίστευτο πως αυτά τα συννεφάκια ζάχαρης, μπορούν να σου προσφέρουν τόση απόλαυση. Αγαπημένο γλυκάκι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πιτσιρίκι…όταν οι άλλοι έτρωγαν σοκολατίνες, εγώ προτιμούσα μερικούς μπεζέδες. 2 λευκές μπάλες και στη μέση σοκολατένιο γλύκισμα. Κι όταν αργότερα στα επαγγελματικά ταξίδια μου στη Γερμανία έβρισκα τα αγαπημένα μαρεγκάκια συσκευασμένα σε σούπερ μάρκετ, πάντα έπαιρνα μία σακούλα για τις νυχτερινές λιγούρες στο ξενοδοχείο. Κι ακόμη μία (ή και δύο) για να με συνοδεύουν τις πρώτες μέρες της επιστροφής στη βάση μου. Στο Παρίσι, τα επέλεγα χαζεύοντας τη βιτρίνα γνωστού ζαχαροπλαστείου, ανάμεσα σε άλλα γλυκά…Διάλεγα ένα μεγάλο με φιλέ αμυγδάλου από πάνω και απολάμβανα τον θόρυβο που έκανε καθώς θρυμματιζόταν μέχρι να καταλήξει στο στόμα μου. Και στο τέλος, δεν άφηνα ούτε καν τα υπολείμματα που έμεναν στην παραδοσιακή χάρτινη σακούλα που το συνόδευε. Στην Πορτογαλία και στην Τενερίφη, έχοντας τοπική μανία με τα γλυκά από αυγά, είχαν την τιμητική τους. Και φυσικά η απόλαυση απογειωνόταν. Τι μνήμες μπορεί να σου φέρει ένα συννεφάκι των δύο υλικών λοιπόν…ταξιδιάρικες. Θα σου δώσω λοιπόν την πανεύκολη αυτή συνταγή και μία συμβουλή: Υπομονή στην εκτέλεση!
Υλιικά:
4 ασπράδια αυγών
200 γρμ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε στο μίξερ τα ασπράδια στη μεσαία ταχύτητα αρχικά και χαμηλώνουμε σιγά σιγά μέχρι να γίνουν τα ασπράδια μας ένας μπαμπακένιος αφρός.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Σε δύο λαμαρίνες, απλώνουμε λαδόκολα, που την σταθεροποιούμε βάζοντας λίγο από το μείγμα στις 4 γωνίες για να κολλήσει.
- Με δύο κουτάλια, παίρνεις μείγμα και το αραδιάζεις στο ταψί, προσπαθώντας να δημιουργείς μυτούλα στην κορυφή (έτσι για το θεαθήναι!) Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κορνέ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 100 βαθμούς κελσίου σε αέρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Μετά από αυτή την ώρα, αφήνουμε τα μαρεγκάκια να στεγνώσουν σε σβηστό φούρνο για καμία ώρα περίπου ακόμη.
- Σημείωση 1: Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος της μαρέγκας.
- Σημείωση 2: Συμβουλή μου εκ πείρας είναι να αλλάξεις θέση στα δύο ταψιά στο μισό χρόνο ψησίματος…να φέρεις τα πάνω κάτω με δύο λόγια!
Μετά είναι έτοιμα προς κατανάλωση……σκέτα ή με παρέα! Και τι παρέα… Μπορείς να ενώσεις ζεύγη από μαρεγκάκια με το αγαπημένο σου παγωτό ενδιάμεσα για άμεση κατανάλωση ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα γκανάς, σπιτική (ή και όχι) μαρμελάδα, ή ακόμη και πραλίνα φουντουκιού. Αυτή την τελευταία επέλεξα εγώ ως τον συνδετικό κρίκο και μπορώ να πω πως ανταμείφθηκα πλήρως, τόσο από τη γεύση όσο και από τα σχόλια όσων τα δοκίμασαν. Μπορείς επίσης όπως με ενημέρωσε μια φίλη να τα θρυμματίσεις και να τα μπλέξεις με φράουλες…καλό μου ακούγεται, τι λες;
Αν έχεις όρεξη για παιχνίδι, πρόσθεσε χρώμα ζαχαροπλαστικής στο μείγμα σου.
Αν πάλι είσαι coffee addict, ανακάτεψε σε ένα φλυτζανάκι ένα κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ με 2 κουταλιές ζεστό νερό και πρόσθεσέ το στο μείγμα σου. Έχεις το τέλειο μίνι συνοδευτικό για τον καφέ σου.
Μια εποχή τα ετρωγα φανατικα τα μαρεγκακια! Δε ξερω τι μου άρεσε περισσοτερο, η γεύση ή η εμφάνιση !
Τωρα που μου τα θύμησες , αυριο κιόλας θα τα φτιάξω 🙂
Καλη μου όρεξη …….
🙂 Εισαι κι εσυ λατρης ε;;; Τωρα που το λες κι η εμφανιση πρεπει να εχει παιξει το ρολο της στην παιδικη μου επιλογη 😉
Καλη σου ορεξη!!!