Συχνά – πυκνά, ακούμε να γινεται λογος για τα Lofts …Σε γενικές γραμμές,το μυαλό μας πάει σε άδειους βιομηχανικούς χώρους που εχουν μετατραπεί σε κατοικίες.
Ποια είναι όμως η ιστορία των χώρων αυτών και πως ξεκίνησε η χρήση τους;
Πηγαίνοντας πίσω, στα μέσα του 19ου αι., στο Παρίσι, συναντάμε ψηλοτάβανους φωτεινούς χώρους, να χρησιμοποιούνται ως ατελιέ ζωγράφων. Αυτό είναι και το πρώτο σημάδι των Lofts.
Μέχρι τη δεκαετία του ’60 βέβαια, δεν ήταν ιδιαίτερα κομψό να μένει κάποιος σε ένα Loft.
Τότε ήταν που οι καλλιτέχνες του SOHO, μετετρεψαν τεράστιες ψηλοτάβανες αποθήκες με παράθυρα περιμετρικά, σε χώρους κατοικίας και δημιουργίας, μιμούμενοι ίσως τους καλλιτέχνες του Παρισίου.
Τα τεράστια ανοίγματα που επέτρεπαν στο φυσικό φως να περνά στον ενιαίο χώρο, τα έκαναν ιδιανικους χώρους εργασίας. Επίσης, οι υποδεέστερες γειτονιές στις οποίες βρίσκονταν συνηθως αυτοι οι χώροι, έριχναν κατά πολύ τα ενοίκια, κάνοντάς τους για πεινασμένους καλλιτέχνες…
Τα επόμενα 20 χρόνια, τα Lofts εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα…
…Από τους πρωτομάστορες θεωρείται ο Andy Warhall που μετέτρεψε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε καπέλα στον χώρο κατοικίας του αλλά και εργασίας του.
Ζωγραφική, φωτογραφίσεις, γλυπτική, ταινίες, πάρτυ, τα πάντα διαδραματίζονταν στον 5ο όροφο του κτιριου που βρισκόταν στην 47η οδό στον αριθμό 231, στο κέντρο του Μανχάτταν. Φυσικά, ο χώρος διακοσμήθηκε, με κύριο χαρακτηριστικό του το ασημί χρώμα. Αυτό ήταν που έδωσε και το όνομα : “Silver Factory”
Οι βιομηχανικοί χώροι που ανακαινίζονται και μετατρέπονται σε χώρους κατοικίας, υπάρχουν πλέον σε κάθε αστικό κέντρο και επιλέγονται από καλλιτέχνες & μποέμ τύπους, κάθε οικονομικής επιφάνειας .
Με λίγα λόγια όμως, ποια είναι τα στοιχεία που βαφτίζουν ένα LOFT ;
*Ο ενιαίος ανοιχτός χώρος με μόνα εμπόδια τις κολώνες στήριξης και τους τοίχους που δημιουργούν το λουτρό.
*Τα ψηλά ταβάνια μεταξύ 4μ. και 8μ.
*Τα περιμετρικά πελώρια ανοίγματα που αφήνουν το φως να περνάει ανεμπόδιστο.
*Τα εμφανή τούβλα, τα ξύλινα φαγωμένα πατώματα ή ταβιομηχανικά δάπεδα (ανάλογα την προηγούμενη χρήση), οι εμφανείς σωληνώσεις ύδρευσης και θέρμανσης.
Τα σύγχρονα lofts, διακρίνονται πλέον από τις υψηλής ποιότητας κουζίνες & είδη υγιεινής, τελευταία λέξη του design, σε απόλυτη αντίθεση με την αισθητική των βασικών υλικών που αποτελούν το χώρο.
Συνηθίζεται επίσης, αν επιπλώνονται με αντίκες και να διακοσμούνται με πολύτιμα υλικά, όπως βελούδο, κρύσταλλα, πορσελάνες, στο βωμό του Mix & match.
Στην Αθήνα, χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων που μετατράπηκαν σε Loft, βρίσκονται στην περιοχή του Ψυρρή που αναβαθμίστηκε στα μέσα του ’90, καθώς και στο Θησείο, με χαρακτηριστικό το κτίριο μεικτής χρήσης που συναντάμε στην οδό Πειραιώς: www.thissionlofts.gr
Εξαιρετικο αρθρο το ευχαριστηθηκα! Πολυ ενδιαφερουσες ιστοριες!!!
aneta emena se enan tetoio xwro!
poly oraio to arthro!!!