Κυριακή σήμερα κι όχι όποια κι όποια αλλά η τρίτη Κυριακή του Ιούνη που συνηθίζεται να γιορτάζεται η μέρα του πατέρα. Γιατί, αν μη τι άλλο, την αξίζει δικαιωματικά την τιμητική του κι ο μπαμπάς. Και ξέρω πως συμφωνείς μαζί μου κι εσύ που είσαι το κορίτσι του μπαμπά, κι εσύ που έχεις έναν υπέροχο πατέρα για τα παιδιά σου αλλά κι εσύ, φυσικά, που είσαι ο ίδιος πατέρας. Και επειδή ίσως να μην σκέφτηκες να ετοιμάσεις δωρο για τον μπαμπά σου ή τον μπαμπά των παιδιών σου, έρχομαι σήμερα με μία πολύ εύκολη συνταγή για μπισκότα, αλλά κυρίως με πολύ νοστιμιά.Κι αν οι πεταλούδες που βλέπεις σου θυμίζουν κάτι, παραδέχομαι πως τόσο τα κουπ-πατ όσο κι η συνταγή, ανήκουν σε σειρά περιοδικών με διακόσμηση γλυκών 😳 …
Αν τώρα με ρωτήσεις γιατί τα ονόμασα μπισκότα της χαράς, θα σου πω γιατί πολλαπλή χαρά προσφέρουν. Χρωματα, σχήματα κι αρώματα (το σπίτι μοσχοβολάει καθώς ψήνονται), δημιουργία, έμπνευση και συνδυασμοί, και μία έκπληξη όταν λες πως τα έφτιαξες μόνη σου, βάλε και το χαμόγελό σου όταν σου λενε μπράβο και να τη η χαρά στη νιοστή. Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις, σήμερα κιόλας να βάλεις κι εσύ τη χαρά στο σπίτι σου, μια που τα υλικά είναι απλά.
Τα υλικά που χρειάζεσαι για 20 περίπου μπισκότα:
- Μισό πακέτο (125 γρμ.) βούτυρο
- 125 γρμ. άχνη ζάχαρη
- 1 αυγό
- ξύσμα από τη φλούδα ενός λεμονιού
- 1 βανίλια
- 250 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το royal icing:
- 250 γρμ. ζάχαρη άχνη
- 1 ασπράδι αυγού
- λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Η εκτέλεση…
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού κι ανακατεύουμε.
Τέλος, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε και δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να μαλακώσει.
Τυλίγουμε το μπωλ με τη ζύμη με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. (Προσοχή μην παραλείψεις αυτό το βημα, γιατι τη δεύτερη φορα που τα έφτιαξα, από τη σιγουριά μου πως ξέρω τη συνταγή, ξέχασα να την αφήσω στο ψυγείο με αποτέλεσμα τα μπισκότα να γίνουν πέτρα).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλα των 4 χιλιοστών περίπου. Για μεγαλύτερη ευκολία, άνοιξε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα και χρησιμοποίησε μεμβράνη ανάμεσα στον πλάστη και τη ζυμη. Θα ενθουσιαστείς με την ευκολία που σου προσφέρει αυτός ο τρόπος!!!
Κόβεις με το κουπ-πατ τα σχήματα που θέλεις , τοποθετείς τα μπισκότα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνεις για 10 με 15 λεπτά. Αφήνεις τα μπισκότα να κρυώσουν πριν ξεκινήσεις τη διακόσμησή τους.
Πως φτιάχνουμε το Royal Icing (Αυγογλάσο) για τη διακόσμηση…
- Κοσκινίζουμε τη ζάχαη άχνη σε καθαρό μπωλ.
- Προσθετουμε το ασπράδι και τον χυμό λεμονιού.
- Χττυπάμε στο μίξερ για 4-5 λεπτά μέχρι να γινει μία μάζα με λεία και γυαλιστερή υφή.
Για να προσθέσουμε χρώμα, παίρνουμε την επιθυμητή ποσότητα (1-2 κουταλιές της σούπας για κάθε χρώμα αρκεί) και ρίχνουμε τις σταγόνες του χρώματος ζαχαροπλαστικής που επιθυμούμε.
Βάζουμε το Icing σε κορνέ και έφτασε η ώρα του παιχνιδιού. Ο κανόνας λέει να κάνεις πρώτα το περίγραμμα με λεπτή μύτη και μετά με πιο χοντρή να γεμίσεις την επιφάνεια, αλλά να σου πω την αλήθεια, αυτό το έκανα μόνο την πρώτη φορά. Έχασα όμως έτσι την αίσθηση του “παιχνιδιού” κι επειδή σκοπός μου δεν ήταν η επαγγελματική εμφάνιση, αλλά η διασκέδαση, τις επόμενες φορές χρησιμοποίησα κουτάλι, για τη βασική επικάλυψη και οδοντογλυφίδες και chopsticks για τα πουά και τα λοιπά διακοσμητικά στοιχεία. Αφού τελειώσεις τις δημιουργίες σου, τα αφήνεις να στεγνώσουν. Διχρωμίες, τριχρωμίες, πολυχρωμίες, παστέλ χρωματισμοί αλλά και έντονοι τόνοι και να σου η χαρά που λέγαμε. Κι όταν τα δαγκώνεις, η χαρά να πολλαπλασιάζεται! Και το καλύτερο όλων; Αν τα συσκευάσεις σε ζελατίνες, διατηρούνται φρέσκα τουλάχιστον για 2 εβδομάδες (ίσως και περισσότερο, αλλά δεν άντεξαν να περιμένουν περισσότερο στη γωνιά τους). Έτσι, είναι μία καλή ιδέα για κέρασμα που θέλεις να φτιάξεις λίγο νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία κι είναι ένας λόγος μαζί με την χαρούμενη εμφάνισή τους που θα τα φτιάξω και στη βάφτιση της Φεγγαρένιας μου 😉 Ήδη παρέλαβα τα κουπ-πατ στο σχήμα του θέματος που θα έχει η βάφτισή μας και ετοιμάζομαι να κάνω τις δοκιμές άμεσα! Θα δεις εικόνες μετά τον Σεπτέμβρη. Ίσως μέχρι τότε, εσύ που με ακολουθείς στο Instagram να πάρεις μία γεύση από τις ετοιμασίες. Με βρίσκεις ως Decofairy φυσικά 😉
Κι επειδή ο μπαμπάς μας λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι, η Φεγγαρένια του έστειλε με τον τρόπο της τα χρόνια πολλά, εμπνευσμένα από τις ιδέες της Σοφίας και του Share your likes.
Και πάλι χρόνια πολλά στους μπαμπάδες όλου του κόσμου!
Τα φιλιά μου,
Decofairy
Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες λοιπόν! Κι ευτυχώς που η φεγγαρένια είναι μικρή ακόμη , γιατί οι δικοί μου τον ξύπνησαν τον μπαμπά τους χθες με διαφωνίες και μαλώματα..είναι και δύο και “τρώγονται” μονίμως,χαχα!Τα μπισκοτάκια τέλεια δείχνουν..κι εγώ όπως πάντα σε..δίαιτα!
Καλημέρα!!!! Και μετα σου λενε, πως τα δίδυμα δεν μαλώνουν…χιχιχι. Πολλά φιλιά!
Καλημέρα! Καλά έλιωσα με τη Φεγγαρένια!!! <3 Τα μπισκότα σου φαίνονται πολύ yummy, αλλά είναι και πολύ εμφανίσιμα! Χαίρομαι ιδιαίτερα που εμπνεύστηκες από τις ιδέες μου και σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες με τους αναγνώστες σου 🙂 🙂 Πολλά φιλιά
Κι ο μπαμπάς έλιωσε είναι η αλήθεια 🙂
Ευχαριστούμε για τις ομορφες ιδεες. Φιλάκια!
Δεν ξέρω για τα μπισκότα Ανναστέλλα καθώς δεν είμαι οπαδός τους γενικότα αλλά η 2η φωτογραφία είναι λαχταριστή και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές! Την καλημέρα μου & καλή εβδομάδα!
Χαίρομαι που σου αρεσε η φωτογραφια, μια που ξερω ποσο καλη εισαι στο σπορ 🙂