Μπαρόκ: πληθωρικό, περίτεχνο, θεατρικό,πολυτελές, σπάταλο…
Λέξεις που χαρακτηρίζουν το στυλ που γεννήθηκε λίγο μετά το 1600 σχεδόν ταυτόχρονα, σε Ρώμη και Παρίσι, και ταξίδεψε σε Αμερική, Ασία και Ειρηνικό, καταλαμβάνοντας την πρωτιά σε Αρχιτεκτονική και τέχνες (μουσική, ζωγραφική, θέταρο, γλυπτική,κ.λ.π.), για τα επόμενα 150 χρόνια.
Μέσα από το μπαρόκ, μπόρεσαν εκφραστούν οι καλλιτέχνες, αναδύοντας το ταλέντο από τα εσόψυχά τους. Κατάφεραν να ενώσουν την αρχιτεκτονική με την τέχνη, δίνοντας ένα δημιουργικό αποτέλεσμα από τους κήπους και τα έπιπλα, ως την όπερα και το μπαλέτο.
Δείγματα μπαρόκ μουσικής έχουμε από τον Vivaldi, τον Bach, τον Corelli, κ.ά.
Στη ζωγραφική, τα καλύτερα δείγματα έδωσαν ο Vermeer, o Caravaggio, o Rembrandt, o Velasquez, κ.ά.
Τον δυναμισμό και την ένταση μέσα από τη γλυπτική, έδωσαν ο Gian Lorenzo Bernini, ο Assam και ο Guenther.
Aρχιτέκτονες που ξεχώρισαν για τον πλούτο των σχεδίων τους, ήταν ο Giacomo Zanetti, o Claude Perrault, οι Martinelli, κ.ά.
Στον χορό, διέπρεψαν οι χορογράφοι Raoul Auger Feuillet και Pierre Rameau στη Γαλλία, ενώ ο John Weaver και ο Κellom Tomlison, καθοδηγούσαν τους χορευτές της αγγλικής επαρχίας και των αποικιών της.
Δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής, αρκεί να παρατηρήσουμε λίγο τα δείγματα που άφησαν οι καλλιτέχνες της τότε εποχής…Δυναμισμός μέσα από τις γραμμές, τους ήχους, την κίνηση. Πλούτος μέσα από τα υλικά, τους όγκους, την υπερβολή.Εντυπωσιασμός μέσα από τις δραματικές φόρμες σε αντικειμενα, χορό, όπερα.
Το μπαρόκ, θα αντικατασταθεί από το ροκοκό που εμφανίζεται στη Γαλλία ως τάση, γύρω στα 1720.
One thought on “Μπαροκ: δυναμη και μεγαλοπρεπεια”