Αν έχεις γκρεμίσει κάποιον τοίχο του σπιτιού σου για να ενοποιήσεις δυο χώρους ή ακόμη για να μεγαλώσεις έναν μεταφέροντας το διαχωριστικό τοίχο, τότε γνωρίζεις καλά πως δεν αρκεί μια βαριοπούλα κι ένας οικοδόμος για να ολοκληρωθεί η δουλειά. Αν πάλι δεν έχεις μπει ποτέ στη διαδικασία μιας τέτοιου είδους ανακαίνισης και σκοπεύεις να το κάνεις φέτος (ίσως είναι από τους στόχους ή τα “θέλω” της νέας χρονιάς) τότε η σημερινή ανάρτηση σε αφορά 100%.
via
Και θα ξεκινήσω τονίζοντάς σου πως μια τέτοια απόφαση πρέπει να έχει τη συγκατάθεση ενός ειδικού και δεν εννοώ άλλο από κάποιον αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Εκείνος θα σου πει επίσης αν και τι άδεια χρειάζεται να πάρεις από την εκάστοτε πολεοδομία ώστε να είσαι απόλυτα νόμιμη/νόμιμος. Κι αν μονολογείς “έλα μωρέ, ένα τοιχάκι θα ρίξω, τι άδειες και γραφειοκρατία μου λες” θα σου πω μόνο πως σε κάτι τέτοιες στιγμές, ανακαλύπτεις τον σπιούνο που έκρυβε μέσα του ο (ζηλιάρης) γείτονας και τις γνωριμίες του με τις αρχές.
via
Σημαντικό είναι σαφώς να τηρείς τις ώρες κοινής ησυχίας, εκτός κι αν μένεις κάπου απομακρυσμένα χωρίς γειτονικά σπίτια να σε περιβάλλουν (lucky you!). Αν μένεις σε πολυκατοικία, ενημέρωσε νωρίτερα τους ένοικους για τις εργασίες που πρόκειται να κανείς και τοιχοκόλλησε στην εξώπορτά σου, τον αριθμό αδείας των εργασιών.
Πρόσεξε τη μεταφορά των μπάζων ώστε να μη λερωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι και απέφυγε τη χρήση του ασανσέρ ή έστω κάλυψε το δάπεδό του με χαρτόνι για την αποφυγή ζημιών.
Κι αφού πήρες μια γεύση από τα διαδικαστικά, σε πάω τώρα στα ουσιαστικά ζητήματα που θα σε κάνουν να σκεφτείς αν τα θετικά που θα πάρεις από το γκρέμισμα ενός τοίχου είναι τόσα ώστε να κάνουν την όλη διαδικασία να φανεί στα μάτια σου απλούστερη. Όπως σου είπα, ξεκινώντας, δεν αρκεί μια βαριοπούλα κι ένας οικοδόμος, ούτε καν ένα κομπρεσέρ για να γίνει η δουλειά. Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί ακόμη ένας ηλεκτρολόγος, ένας σοβατζής, ένας πλακάς ή πατωματζής, ένας μπογιατζής, ακόμη κι ένας υδραυλικός. Σου φαίνονται υπερβολικά αυτά που σου λέω; Κοίτα πως έχουν τα πράγματα…
Ακόμη κι αν δεν βλέπεις κάποια πρίζα ή διακόπτη πάνω στον τοίχο που σκοπεύεις να ρίξεις, είναι απίθανο να μην περνάει κάποιο καλώδιο από αυτόν. Η μεταφορά των παροχών πρέπει να γίνει από ηλεκτρολόγο. Αν δε, υπάρχει και καλοριφέρ σε αυτόν τον τοίχο, δεν γλιτώνεις κι από τον υδραυλικό. Ξέχασα και τον ψυκτικό να σου αναφέρω πιο πάνω, για την περίπτωση που υπάρχει κλιματιστικό στον πρωταγωνιστή τοίχο.
via
Αφού ξεμπερδέψαμε με τα παραπάνω συνεργεία και αφού γκρεμίσαμε και τον τοίχο μας, έρχεται η σειρά του σοβατζή για να διορθώσει τις ατέλειες που δημιουργήθηκαν στους πλαϊνούς τοίχους αλλά και στο ταβάνι ή το δοκάρι που πιθανόν να υπάρχει πάνω από τον γκρεμισμένο τοίχο. Υπάρχει φυσικά η περίπτωση να αναλάβει τα μερεμέτια ο ίδιος που θα γκρεμίσει οπότε είσαι μείον ένα συνεργείο.
Φυσικά τα μερεμέτια θέλουν και βάψιμο και μαζί με αυτά και ο περίγυρός τους…κάπου εδώ λοιπόν έρχεται ο ελαιοχρωματιστής.
via
Κι εκεί που νομίζεις πως τα βάσανά σου τελείωσαν, ρίχνεις μια ματιά στο δάπεδο κι ανακαλύπτεις το μερεμέτι που έχει δημιουργηθεί. Εδώ φτάνει η σειρά του πλακά, του πατωματζή ή του μαρμαρά, ανάλογα το υπάρχον δάπεδο. Κι επειδή εδώ φαίνονται συνήθως οι περισσότερες ατέλειες και μπαλώματα από το γκρέμισμα ενός τοίχου, θα ετοιμάσω μια ανάρτηση για έξυπνα τρικς που θα σε γλιτώσουν από τον πονοκέφαλο του μπαλώματος.
via
Αυτές είναι κατά βάση οι διαδικασίες για το γκρέμισμα ενός τοίχου και φτάνει η ώρα για το καθάρισμα. Υπολόγισε πολύ περισσότερη σκόνη από όση φαντάζεσαι, που φτάνει σε σημεία που ούτε καν φαντάζεσαι. Γι’ αυτό κανόνισε να έχεις απομακρύνει όλα τα έπιπλα από το χώρο και αν κάποια μεινουν, αμπαλάρισέ τα καλά. Επίσης, φρόντισε να έχεις κλείσει, αεροστεγώς θα έλεγα, τις πόρτες που οδηγούν στα άλλα δωμάτια. Και φυσικά να έχεις καλύψει τα δάπεδα εκεί που θα πέσει ο τοίχος. Θα σου πρότεινα βέβαια αν μπορούσες να κανείς αυτές τις εργασίες μια περίοδο που δεν χρειάζεται να είσαι στο σπίτι, πχ στις διακοπές σου ή ακόμη να φιλοξενηθείς κάπου μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες.
via
Το μόνο σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει και στο σπίτι σου θα νιώσεις πως προστέθηκαν μερικά τετραγωνικά ακόμη αλλά καλό είναι να έχεις προνοήσει για όλα και να έχεις προετοιμαστεί ώστε να έχεις την ψυχική υγεία να απολαύσεις το αποτέλεσμα. Καλό θα ήταν βέβαια, πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε τέτοια εργασία, να το συζητήσεις με κάποιον ειδικό (αρχιτέκτονα ή διακοσμητή) που θα δει το χώρο, ώστε να σε καθοδηγήσει αισθητικά και λειτουργικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ίσως δει κάτι το έμπειρο μάτι του που εσένα σου έχει ξεφύγει.
Τα φιλιά μου και αν έχεις φωτογραφίες από τον χώρο σου πριν και μετά το γκρέμισμα ενός ή περισσότερων τοίχων τις περιμένω με ανυπομονησία.
Μας μαθαίνεις τόσα πράγματα για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, μας προειδοποιείς σοφά, αλλά και μας δελεάζεις!!! Έγώ νόμιζα πως άδεια χρειάζεται μόνο για ό,τι συμβαίνει …εκτός , αλλά τώρα διαφωτίστηκα….Μπράβο σου, Ανναστέλλα. Καλημέρα σε σένα και στη Φεγγαρένια σου.
Τι ευκολο που φαίνεται στις φωτογραφίες….
Έχω ρίξει τοίχους και πόσο δίκιο έχεις! Χρειάζονται ειδικοί για να το κάνουν και επίσης ένα πολύ καλό συνεργείο γιατί εμένα δυστυχώς μου διέλυσαν το πάτωμα 🙁
Μόνο στην ιδέα της σκόνης πάντα αναβάλω το γκρέμισμα ενός τοίχου τώρα που διάβασα κ όλα αυτά …..μάλλον δεν θα γκρεμιστεί ποτέ! 🙂
Καλημέρα!!!
Αχ αυτή την σκόνη, ούτε να την διαβάζω δεν θέλω, ούτε να την ακούω! Έχω κάνει στο παρελθόν κατι ψιλοανακαινίσεις και μπορώ να φανταστώ την σκόνη που αφήνει το γκρέμισμα ενός τοίχου. Οπότε λέω να τους αφήσω στην ησυχία τους ! Πάντως η ανάρτηση ήταν κατατοπιστικότατη. Φιλιά φεγγαρένια και μαμά!
Χμ!!! Κάποτε κάτι ειχα ακούσει για κάποια μέθοδο που έρχεται ένα συνεργείο σπίτι σου με ειδικό μηχάνημα που διαθέτει κάτι, σαν εξάρτημα …διαμαντένιο(?????!!!!!) και ως το βράδυ της ίδιας μέρας , όλα έχουν τελειώσει. Σαν κάτι τέτοιο είχα κάποτε δει σε διαφήμιση, αλλά ως γνωστόν , ούτε οι διαφημίσεις είναι ακριβείς, ούτε η μνήμη μου….
Καλησπερα.Ξερει κανεις πως σπαει ενας πετρινος τοιχος?